Yo-kai Watch (妖怪ウォッチ)

Presentació de l’anime:

Yo-kai Watch! és una sèrie de videojocs de rol desenvolupats i publicats per Level-5. El joc original va ser llançat per a Nintendo 3DS. El joc compta a més amb dues adaptacions a manga: una sèrie shōnen creada per Noriyuki Konishi i adaptat a anime per Shinji Ushiro que es publica a la revista Coro Coro Còmic de Shogakukan des del 15 de desembre de 2012, i una sèrie shōjo que es va començar a publicar a la revista Ciao el 27 de desembre de 2013. a més, des de gener de 2014 fins al març de 2018 s’ha emès al Japó un anime basat en el joc, produït per OLM, Inc., al desembre de 2014 es va estrenar una pel·lícula basada en l’anime.

Argument:

Tracta d’un jove estudiant anomenat Keita Amano el cual un dia, mentre caçava insectes amb els seus amics, es va endinsar al bosc i va trobarse amb una misteriosa càpsula coneguda a Japó com a gashapon la cual contenia un dels yokai que habiten el seu mon anomenat Whisper.

En Whisper decideix agraïr a en Keita regalant-li un rellotge mágic capaç de fer visibles als yokai d’arreu del món i li encomana la missió de arreglar els problemes que els altres yokai causin als humans. En aquest anime, els yokai són els responsables de que els humans tinguin alteracions en el seu comportament i, precisament, aquestes alteracions són la causa dels problemes. Quan un yokai espirita a un humà, provoca un canvi que és negatiu de cara als que l’envolten. Per exemple, pot fer que de cop i volta l’afectat es posi a cantar si es tracta d’un Utaunagi.

Personatges mitológics:

Entre els yokai que hi apareixen, molts tenen referéncies de la mitologia japonesa (i alguns també de la xinesa) mentre que altres són creats per tal de poder tenir una major varietat d’espiritacions. Alguns exemples son:

  • En Jibanyan (així com aquells yokai acabats en “nyan”) està basat en un nekomata, és a dir, un yokai que neix com un gat però que amb el temps es torna en un tipus de bakeneko (gat monstre) el cual guanya poders mágics, inteligencia humana i la seva cua es divideix en dos. En Jibanyan és junt a en Whisper una de les icones més conegudes de la saga, abans de ser un yokai era un gat domèstic, però després va ser atropellat per un camió així esdevenint un yokai el cual va espiritar una cruïlla i venjarse dels cotxes ja que el fet de separarse de la seva cuidadora el va entristir.
  • El yokai anomenat Orochi està basat en la legenda de Yamata no Orochi, la serp de vuit caps que va aterroritzar Japó durant l’edat de la mitologia la cual exigia joves donzelles en sacrifici. El déu Susanoo, que havia estat exiliat després d’una dramàtica caiguda amb la seva germana, la deessa del sol Amaterasu, rescata la princesa Kushinada abans de sacrificar a Orochi, derrotant oferint-8 barrils de sake i després tallant els caps dels ebris bèstia, un per un. Les gestes heroiques de Susanoo li atorguen el perdó d’Amaterasu, i un cop més se li permet entrar al regne dels déus. Al principi del’anime, molesta a en Keita i en Whisper amb les seves aparicions constants. No obstant això, durant l’episodi 54, en Keita va semblar impressionat quan va ajudarlo i va acceptar la seva medalla com a mostra d’amistat.
  • En Komasan (així com aquells que tenen “koma” en el seu nom) es basa en un komainu, una estàtua de guàrdia a mig camí entre el lleó i el gos. Originaris dels lleons guardians xinesos, protegir l’entrada o la construcció interior dels santuaris sintoistes. En general, vénen en parells d’homes i dones, col·locats a banda i banda de l’entrada. És junt a en Jibanyan una altra de les icones més característiques de la saga. Apareix per primera vegada a l’episodi 7 on és ajudat per els protagonistes a sobreviure a la ciutat.

Yo-kai Watch! Agafa elements de la mitoligia japonesa així com elements culturals del Japó i els agrega una personalitat la cual té un paper en l’aventura. Tant els yokai de la mitologia japonesa, altres dels mites japonesos així com un element que potser no tindria cabuda (com ara un boniato) són interpretats de tal forma que aporten alguna cosa i per tant, els yokai de Yo-kai Watch! tenen característiques que els fan únics tot i que alguns siguin creats a partir d’uns altres.

 

JibanyanKomasan2.png


En Jibanyan i en Komasan, dos dels yokai més coneguts.